Архів заходів

вівторок, 24 липня 2018 р.

20 липня - "Міжнародний день шахів"
Однією з найбільш захоплюючих інтелектуальних ігор, безперечно, можна назвати шахи. Кожен з Вас знає що це за гра або хоча б має уявлення про неї. Більшість вміє грати в шахи , хтось краще , хтось гірше. Майже в кожному місті є шаховий клуб, у якому збираються шанувальники цього виду спорту. Сьогодні в нашій бібліотеці проводився турнір. Діти різного віку змагалися за перемогу. Переможцем став найкмітливіший та найрозумніший.


Далеко не всі знають з чого почалася історія шахів.
Історична довідка:
На питання походження шахів немає однозначної відповіді , хоча офіційною датою появи шахів вважають 570 рік до нашої ери. Чому саме ця дата? Все просто - саме цього року з'явилося перше письмове згадування про шахи.
Люди , які займаються історією шахів стверджують, що дана дата невірна і схиляються до наступної версії . На їх думку, шахи винайшли ще в 1000 році до нашої ери. Винахідником був відомий математик з Індії , який у той час прославився винаходом зведення числа в ступінь . Свій винахід він надав на огляд індійському раджі і раджа був вражений. У свою чергу раджа захотів винагородити цю людину і запитав чим ж його нагородити . На що математик запропонував наступний варіант: « Покладіть одне зернятко на першу клітку дошки, два на другу клітку, чотири на третю, вісім на четверту, і так далі до останньої клітини». 

Цифри здалися раджі настільки нікчемними що він відразу погодився , думаючи що легко відбувся . А насправді , коли дійшла черга до останньої клітини на шаховій дошці потрібно було стільки зерен , скільки не було і у всій Індії.
Так представлена, ​напевно, найкрасивіша історія походження шахів.
Є вчені, які пропонують версію, що шахи з'явилися ще раніше, десь 2-3 тисячі років до нашої ери. Начебто навіть є цьому підтвердження археологічними розкопками.
При безлічі теорій про різні дати походження цієї гри і які б версії не пропонувалися , без грунтовних доказів нічого не можна стверджувати напевно. Тому більшість сходиться в думці, що дата походження шахів все таки 570 рік до нашої ери, чому є підтвердження в письмових згадках.
Перша офіційна згадка про шахи відображається в книзі, в якій розписаний процес проникнення цієї гри з Індії в Персію. Це була спроба задобрити царя Персії Хосрова I Анушіравана ( 531-579 ). В даній книзі є детальний опис шахів аж до можливостей кожної з шахових фігур. Як писав автор - гра це була досить цікавою і відображала бій " чорної і білої" армій.



Немає коментарів:

Дописати коментар